Knivlagen i Sverige

I Sverige har vi en lag som heter Knivlagen. Det är en väldigt bred lag och vi ska börja med att kolla på den huvudsakliga paragrafen.

"1 §  Knivar, andra stick- och skärvapen och andra föremål som är ägnade att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa får inte innehas på allmän plats, inom skolområde där grundskole- eller gymnasieundervisning bedrivs, eller i fordon på allmän plats."

Lagen sträcker sig i teorin ifrån att du bryter mot knivlagen om du har med dig en tandpetare ut med uppsåt att sticka någon i armen, till att det är lagligt för en snickare att gå in på banken med en morakniv på väg hem från jobbet. Det hela bygger alltså i praktiken på vilket föremål du har med dig, och hur det upplevs att du har tänkt att använda det.
Har du uppenbart en tandpetare med dig för att använda som vapen, även vid självförsvar, då bryter du mot knivlagen.
Har du en stor kniv med dig men har en rimlig anledning till detta, t.ex du är på väg ut för att fiska, då bryter du ej mot lagen.
Våra självförsvarsspray och överfallslarm faller inte under knivlagen.
I övrigt så kan inte vi berätta vad som faller under knivlagen och inte, du måste helt enkelt göra en egen bedömning. Är det rimligt att jag har en bläckpenna helt i metall i fickan? är det rimligt att jag har en lång ficklampa i metall på min kvällspromenad? I många fall kan du dra slutsatsen att det går utmärkt att bära på något som faller sig helt naturligt, men som samtidigt känns betryggande.

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen